Paralel İthalatta Marka Nasıl Korunur?
Anasayfa / Paralel İthalatta Marka Nasıl Korunur?
Paralel İthalatta Marka Nasıl Korunur?

Paralel İthalatta Marka Nasıl Korunur?

Mart ayının sonunda, Rusya Federasyonu Hükümeti, 29 Mart 2022 tarih ve 506 sayılı Kararnameyi kabul ederek paralel ithalatı yasallaştırdı. bu tür mallar açısından ifade edilen entelektüel faaliyet sonuçlarına ve bu tür malların işaretlendiği kişiselleştirme araçlarına münhasır haklar. Tedbir, piyasadaki mal kıtlığını ortadan kaldırma ve belirli ürün türleri için kesintisiz yedek parça, malzeme ve bileşen tedarikini normalleştirme ihtiyacı tarafından belirlendi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da paralel ithalat için izin verilen mal listesini onayladı (19 Nisan 2022 tarih ve 1532 sayılı Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Emri “Mal listesinin onaylanması üzerine (gruplar) Malların) Rusya Federasyonu Medeni Kanununun 1359 uncu maddesinin 6 ncı bendi ve 1487 nci maddesinin hükümlerinin uygulanmadığı durumlarda, söz konusu malların (mal gruplarının) Rusya Federasyonu toprakları dışında dolaşıma sokulması şartıyla, hak sahipleri (patent sahipleri) ve ayrıca onların rızasıyla”). Liste, yalnızca TN VED kodları ve ürün adları biçimindeki tanımlayıcı özellikleri değil, aynı zamanda belirli markaları ve ticari markaları da içerir.

Paralel ithalat koşullarında markaların itibar ve mali kayıplarını önlemek mümkün müdür? Bu heyecan verici iş sorusunu yanıtlamak için ROSTEST Akademisi, "Paralel ithalata izin vermeyle ilgili riskler" adlı bir web semineri düzenledi. Konuşmacılar , ROSTEST JSC Genel Müdürü Nina Moschenskaya ve Dahili Uyum Servisi Başkanı Yulia Vasiltsyun , soruna odaklanarak iş için önemini değerlendirdiler ve riskleri azaltabilecek araçlar önerdiler.

Paralel ithalat nedir ve Rusya Federasyonu'nda ticari marka hakları nasıl düzenlenir?

Paralel ithalat, orijinal ürünlerin telif hakkı sahibinin rızası olmadan Rusya Federasyonu topraklarına teslim edilebileceği anlamına gelir.

Orijinal veya orijinal ürünler, ticari marka da dahil olmak üzere uygun haklara sahip bir kişi veya kuruluş tarafından üretilen ürünlerdir.

Ticari marka, orijinal ürünleri korumak için bir araçtır. Bu, bir işletmenin mallarını başka bir işletmenin benzer mallarından ayırt etmek de dahil olmak üzere, malları kişiselleştirmeye hizmet eden, öngörülen şekilde tescil edilmiş ve bir ticari marka sertifikası.

Ticari markalar da dahil olmak üzere kişiselleştirme araçlarına yönelik münhasır haklara ilişkin yasal ilişkiler, bir dizi düzenleyici yasal belge ile düzenlenir:

–Avrasya Ekonomik Birliği Antlaşması “Fikri Mülkiyet Nesnelerine İlişkin Hakların Korunması ve Uygulanmasına İlişkin Protokol” Ek 26;

- Rusya Federasyonu Medeni Kanunu;

– Avrasya Ekonomik Birliği Gümrük Kanunu (Madde 124, 384);

– 3 Ağustos 2018 tarihli ve 289-FZ sayılı “Rusya Federasyonu'ndaki Gümrük Düzenlemeleri Hakkında” Federal Yasa (Madde 112, 113, Bölüm 57);

- 28 Ocak 2019 tarih ve 131 sayılı Federal Gümrük Servisi Emri “Fikri Mülkiyet Nesnelerinin Gümrük Kaydının Korunması için Kamu Hizmetinin Sağlanması için Federal Gümrük Hizmetinin İdari Düzenlemelerinin Onaylanması Hakkında”;

– Fikri mülkiyet alanındaki ilişkileri tanımlayan GOST'ler.

Bir ticari markanın devlet tarafından korunabilmesi için, Rospatent'e tescil ettirilmesi ve Rusya Federasyonu Ticari Markalar ve Hizmet Markaları Siciline dahil edilmesi gerekir. Sahibinin talebi üzerine tescilli bir ticari marka, Federal Gümrük Servisi tarafından tutulan fikri mülkiyet nesnelerinin gümrük siciline de girilebilir. Gümrük idaresi, beyan sahibinin bu markayı kullanma hakkı yoksa, gümrük siciline kayıtlı bir markayı taşıyan ürünleri serbest bırakmayacaktır.

Paralel ithalatın yasallaştırılmasından önce, gümrük makamları, ithal ürünler Rusya Federasyonu topraklarında sivil dolaşıma girdiğinde bir ticari marka münhasır hakkının tüketilmesi nedeniyle bireyselleştirme araçlarını yasal olarak korumak için önlemler aldı. doğrudan hak sahibi tarafından veya rızasıyla (Rusya Federasyonu Medeni Kanunu'nun 1487. Maddesi, 1359. Maddesinin 6. Paragrafı). Ürünlerin Rusya'da sivil dolaşıma girmesinden sonra, hak sahibi artık ticari markasının yasadışı kullanımı için talepte bulunamaz.

506 sayılı Rusya Federasyonu Hükümeti Kararnamesi'nin yürürlüğe girmesiyle, bir ticari marka, buluş, faydalı model, endüstriyel tasarım münhasır hakkının tükenmesi, yabancı bir devletin topraklarında dolaşıma girdiğinde gerçekleşir. Bu nedenle, Rusya topraklarında ticari marka sahibinin izni olmadan ürünlerin dolaşıma girmesine izin verilir ve ürünleri ithal ederken gümrük makamları böyle bir izin talep etmez.

Paralel ithalata izin verilen koşullarda, paralel ithalat görünümündeki ürünlerin, sahte ve tahrif edilmiş ürünlerin, yani kasıtlı olarak yanlış kalite verileriyle birlikte piyasaya çıkma riskleri önemli ölçüde artmaktadır.

Hem markaların yasa dışı kullanımına sahip sahte ürünlerin hem de sahte ürünlerin kesinlikle sahte olduğunu belirtmekte fayda var.

Paralel ithalat koşullarında, orijinal ürünün üreticisi tarafından yetkilendirilen tedarikçi/ithalatçı/kendi markasına ait orijinal olmayan, taklit, tahrif edilmiş ürünler piyasaya çıktığında kar kaybeder ve itibar ve mali kayıplara uğrayabilir.

Kontrol (denetim) makamları, tedarikçinin markası altında tehlikeli sahte veya sahte ürünlerin tespiti halinde öncelikle marka sahibine yaptırım uygulayacak ve mal sahibi, denetim makamları tarafından seçilen ürünlerin ilgili olmadığını kanıtlamak zorunda kalacaktır. ona.

Bir tedarikçi markasını nasıl koruyabilir? Konuşmacılar, markalarını korumak için özel araçlar kullanmayı önerdiler.

Her şeyden önce, ürün Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın emriyle onaylanan listede yer almıyorsa, bir markanın yasadışı kullanımına ilişkin sorumluluk iptal edilmediğinden paralel ithalattan korunur. Sanat. Rusya Federasyonu Medeni Kanunu'nun 1484'ü, hak sahibinin izni olmadan, ticari markanın tescil edildiği mallar veya homojen mallarla ilgili olarak ticari markasına benzer tanımlamaları kullanma hakkına sahip olmadığını belirtir. böyle bir kullanım sonucunda bir karışıklık olasılığı varsa. Bir markanın yasa dışı kullanımından dolayı hukuki, idari ve cezai sorumluluk sağlanır.

Uygunluk sertifikasına karşı “özelliklerli” beyan

Markayı korumak için bir önlem olarak, konuşmacılar, tedarikçilerin Rusya Federasyonu Hükümeti'nin 353 Sayılı Kararnamesi'nin Ek 18'in 6. Maddesini kullanmamalarını, yani “özellikleri içeren” bir beyan hazırlamamalarını, ancak geleneksel olana dönmelerini tavsiye etti. teknik düzenlemelerde belirlenen uygunluk değerlendirme formları.

Gerçek şu ki, 353 sayılı Rusya Federasyonu Hükümeti Kararnamesi'nin 18. Ekinin 6. paragrafı uyarınca ürünler için “özellikli” bir beyanname düzenlenirse, gümrükleme sırasında gümrük idaresi yalnızca kayıt numarasını ister. belirtilen beyanın orijinali değil. Aynı zamanda, herhangi bir kişi, açık olan FSIS'deki uygunluk beyanları kaydından “özellikli” beyan numarasını kullanabilir.

Teknik düzenlemelerde belirlenen usul ve esaslara göre düzenlenen/kabul edilen uygunluk değerlendirme belgelerine göre ithal edilen ürünler için 130 sayılı EEC Konsey kararı uygulanır.Buna göre izin belgesi kullanılmasına izin verilir. bu tür ürünlerin beyan sahibi, bu ürünlerin zorunlu gerekliliklere uygunluğunu değerlendirirken başvuru sahibi gibi belgelerde yer alan bir kişi veya başvuru sahibi veya üretici tarafından bu tür belgeleri kullanmak için yetkilendirilmiş bir kişidir. İkinci durumda, gümrük makamlarına, başvuru sahibinin veya üreticinin mührü tarafından onaylanmış izin belgesinin bir kopyası sunulmalıdır. Böylece, başvuru sahibi - ticari marka sahibi, izin belgesi kapsamında kimlerin ve hangi ürünlerin ithal edildiğini kontrol edebilir. Birisi bu izin kapsamında sahte, sahte, sahte ürünler ithal etmeye çalışırsa, başvuru sahibi bunu bilecektir, çünkü gümrük, izni gerçekten kullanmak için izin verip vermediği konusunda bilgi isteyecektir. Gümrük idarelerine yetki belgesinin tasdikli suretleri verilmemişse, gümrük idaresi başvuru sahibinden belgenin aslına ilişkin bilgi talep etme hakkına sahiptir.

 Marka Koruma Aracı Olarak Ürün Orijinallik Denetimi

Ulusal akreditasyon sisteminde akredite bağımsız bir denetim kuruluşu olarak ROSTEST'in müşterilerine sunabileceği bir diğer önemli risk azaltma aracı, ürünlerin orijinallik denetimidir.

Ürünlerin orijinallik denetimi, Rusya Federasyonu'nda sahte veya tahrif edilmiş ürünlerin dolaşımda olduğunu tespit ederse, telif hakkı sahibinin talebi üzerine gerçekleştirilebilir. Muayene kuruluşu uygun bir kontrol yapacak, piyasadaki ürünlerin gerçekten başvuru sahibi tarafından üretilenlerin orijinal olmadığını belirleyecek ve görüşünü bildirecektir. Böyle bir görüşe sahip hak sahibi, mahkemeye, Rospotrebnadzor, Rospatent, Federal Antimonopoly Service'e yasal koruma için başvurabilir. Ve Rusya Federasyonu Hükümeti'nin 10 Mart 2022 Sayılı 336 sayılı Kararnamesi uyarınca, planlı denetimler hakkında bir moratoryum kurulmuş olmasına rağmen, bu tür ürünleri satan kişilerle ilgili programsız denetimler, kontrol (denetim) makamlarının hakkı vardır. yönetmek,

Başvuru sahibi ayrıca, örneğin düşük kaliteli sahte ürünler satın alan bir tüketiciden gelen şikayetlerden sonra, kendisiyle ilgili doğrulama başlatılsa bile, ürünlerin orijinalliğini kontrol etmek için muayene kuruluşuna başvurma hakkına sahiptir.

Orijinal ürünlerin, yalnızca ticari marka da dahil olmak üzere uygun haklara sahip bir kişi veya kuruluş tarafından üretilen ürünler olmadığını belirtmekte fayda var. Kendisi için onaylanan düzenleyici ve teknik belgeler, bu ürünlerin dolaşımı alanındaki düzenleyici yasal belgeler, geliştiricinin gereksinimlerine uygun olarak yaşam döngüsü boyunca bakım, onarım ve/veya değişiklik geçiren ürünlerdir, üretim durumu veya ürün kayıt şirketinin durumu ve yetkili bir kişi veya kuruluş tarafından daha fazla kullanım veya işlem için onaylanmıştır. Bu nedenle, ürün denetimi çerçevesinde, yalnızca ürünlerin orijinallik kriterlerine uygunluğunun değerlendirilmesi yapılmaz (bunun için çeşitli GOST'ler kullanılır, örneğin GOST R 58635-2019),

Ürünlerin orijinallik denetimi, çalışma aşaması da dahil olmak üzere ürün yaşam döngüsünün herhangi bir aşamasında gerçekleştirilebilir.

Üreticinin orijinal ürünler üretme kabiliyetine ilişkin bir değerlendirme yapıldığında, üretime yapılan bir ziyaretle üretimi denetlemek de mümkündür. ROSTEST, yurtdışında geniş bir denetçi ve denetçi ağına sahiptir ve herhangi bir seyahat kısıtlamasına rağmen üretim tesislerini denetleyebilmektedir.

WhatsApp ŞİMDİ ARA TEKLİF AL