Organik Gıda Ürünleri ve Sertifikaları
Anasayfa / Organik Gıda Ürünleri ve Sertifikaları
Organik Gıda Ürünleri ve Sertifikaları

Organik Gıda Ürünleri ve Sertifikaları

24 Mart ROSTEST Akademi, “Organik ürünler” canlı yayınını gerçekleştirdi. Sertifikasyon süreci hakkında bilmeniz gereken her şey.” Bu, organik ürün üreticileri ve ithalatçıları için uzmanlarımız tarafından düzenlenen ikinci organik etkinliktir. Önceki web seminerinin sonuçlarını buradan okuyabilirsiniz: “ Organik gıda ürünleri: düzenleme, sertifikalandırma, etiketleme ”.

Sağlıklı gıda ürünlerine olan talep sürekli artmakta ve bununla birlikte hem yerli hem de yabancı organik ürünlere olan ilgi artmaktadır. ROSTEST-Moskova denetim kuruluşu başkanı Elena Nechaeva ve yönetim ve denetim sistemleri sertifikasyon bölümünün kıdemli mühendisi, gıda ve yem sertifikasyon bölümünün mühendisi Ksenia Maratkanova , organik üretimin sertifikasyonu ve bu konudaki en son yasal değişiklikler hakkındaki soruları yanıtladı. alan .

Konuşmacılar, organik ürünlerin bir takım kural ve koşullara uygun olarak ekolojik tarım yöntemleriyle elde edilen gıda ürünleri olduğunu söyledi. Tüm bu kurallar GOST 33980-2016 “Organik üretim ürünleri. Üretim, işleme, etiketleme ve satış kuralları”. Bunlar arasında pestisit ve suni gübre kullanılmadan bitki yetiştirme, hayvancılıkta antibiyotik ve hormon kullanımının yasaklanması, organik ürünlerin bileşiminde GDO'ların bulunmaması ve çok daha fazlası yer alıyor. Organik üretim, biyolojik çeşitliliğin korunması ve toprak, ekosistem ve insan sağlığının korunması ilkelerine dayanmaktadır.

Konuşmacılar, Rus mevzuatında organik ürünlerin gıda ürünleri anlamına geldiğini vurguladı. Çeşitli kökenlerden olabilir: bitki, hayvan, mikrobiyal, arıcılık ve su ürünleri ürünleri, organik hayvan yemi ve ayrıca yabani hammaddelerden elde edilen ürünler. İkincisi için, 2021'de GOST 59425-2021 “Yabancı hammaddelerden organik ürünler. Toplama, hasat, işleme, depolama, nakliye ve etiketleme kuralları”.

Rusya Federasyonu mevzuatında henüz kozmetik, organik ürünler gibi diğer ürünleri düzenleyecek ulusal standartlar veya ulusal olarak kabul edilen eyaletler arası standartlar bulunmamaktadır.

Bir ürünü organik olarak ilan etmek için, üretim süreçlerinin sertifikalandırılması, yani organik üretim için GOST 33980-2016'da tanımlanan gerekliliklere zorunlu uyumun onaylanması gerekir.

Sertifikasyon prosedürünün kendisi GOST R 57022-2016 “Organik üretim ürünleri. Organik üretimin gönüllü sertifikalandırılması prosedürü”.

Bu yıl, GOST 33980-2016 ve GOST R 57022-2016 için Rosstandart, 1 No'lu değişiklikleri kabul etti. 1 Haziran 2022'de yürürlüğe girecekler. Değişiklikler, standartların gerekliliklerini No. 280-FZ “Organik Ürünler ve Rusya Federasyonu'nun Bazı Mevzuatında Değişiklik Yapılmasına Dair” gereklilikleriyle ve ayrıca organik üretim için Avrupa standartlarının gereklilikleriyle uyumlu hale getiriyor ve uyum sağlayacak. Organik ürünlerin sertifikasyonu ve etiketlenmesi için kurallar.

Akreditasyon alanında, sertifika gereklilikleri ve kuralları için standartların bulunduğu organik üretimi yalnızca sertifika kuruluşları sertifikalandırabilir (GOST 33980-2016, GOST 59425-2021, GOST R 57022-2016). Belgelendirme kuruluşunun, akreditasyon alanında, uygun test yöntemlerinin bulunduğu, kendisi tarafından onaylanmış akredite bir test laboratuvarına sahip olması gerekir. ROSTEST-Moscow, organik üretim süreçlerini belgelendirme ve Rusya Tarım Bakanlığı organik üreticilerinin birleşik kaydına bilgi aktarma hakkına sahip ulusal akreditasyon sisteminde akredite bir belgelendirme kuruluşudur.

Organik üretimin sertifikalandırılması prosedürü birkaç aşamadan oluşur:

– Başvuru sahibi tarafından bir belgelendirme kuruluşunun seçilmesi ve bir başvurunun sunulması.

– Başvuru sahibi tarafından sunulan belge ve bilgilerin belgelendirme kuruluşu tarafından ön (uzaktan) değerlendirilmesi.

– Başvuru sahibinin ziyareti ile organik üretimin denetimi.

– Bir test programının tanımı ile testin örneklenmesi ve organizasyonu.

– Sertifikanın geçerlilik süresi boyunca muayene kontrolünün yapılması.

Sertifikalı organik üretime ilişkin bilgiler, Tarım Bakanlığı tarafından işletilen Birleşik Devlet Organik Üreticiler Siciline girilmelidir. Ancak bundan sonra üretici, ürünlerini tek bir organik ürün işaretiyle etiketleyebilir.

ROSTEST-Moskova sertifikasyon kuruluşu Ulusal Sertifikasyon Sisteminin (NSS) bir üyesi olduğu için, üretici organik üretimi sertifikalandırırken ulusal standardizasyon sisteminin işaretini ambalajına uygulama hakkını da alır.

GOST 33980-2016, ithal edilen organik ürünleri belgelemek için de kullanılabilir. İthal edilen organik ürünler, yalnızca ihracatçı ülkeden, sertifikada belirtilen ürünlerin organik üretim, hazırlama, uygun satış sistemi çerçevesinde serbest bırakıldığını doğrulayan bir sertifika varsa, Rusya Federasyonu topraklarında dolaşım için serbest bırakılabilir. tüm bölümlerde ve GOST 33980-2016 eklerinde belirtilen kurallarla. Konuşmacılar, bu doğrulamanın nasıl yapılabileceğini ve bunun için hangi koşulların sağlanması gerektiğini anlattılar. Ürün daha önce organik olarak sertifikalandırılmamışsa, müşterinin üretimi ziyaret edilerek GOST 33980-2016'ya uygunluk için yabancı organik üretim sertifikası da yapılabilir.

Tarım Bakanlığı Organik Üreticilerin Birleşik Kayıtları, henüz yabancı organik ürün üreticileri hakkında bilgi içermeyi amaçlamamaktadır; yalnızca ürün üretimi için üretim yeri Rusya Federasyonu dışında bulunanlar da dahil olmak üzere yerli üreticilerin sertifikasyonu yapılabilir. kayıt defterine girilir. Organik ürün ithalatçıları için ROSTEST, GOST 33980-2016'yı belirten ulusal standardizasyon sisteminin işaretini sertifikalı organik ürünlere uygulama ve NSS'nin elektronik kaydına bilgi girme imkanı sunar.

Konuşmacılar, Rusya Federasyonu Hükümeti'nin yaptırımlar karşısında ekonomiyi destekleyecek tedbirleri belirleyen 12 Mart 2022 tarih ve 353 sayılı Kararnamesine de değindi. Kararname, ürünlerin beyan edilmesi için basitleştirilmiş bir şemaya izin verir ve ürünleri ithal ederken gümrük makamlarına bileşenler, bileşenler, hammaddeler ve malzemeler için bir izin sunmama fırsatı sunar.

Üretimlerinde ithal hammadde kullanan ithalatçıların ve gıda üreticilerinin önerilen önlemleri doğru kullanmaları önemlidir. Konuşmacılar, kararnamenin yalnızca bazı ithalat prosedürlerini basitleştirdiğini, ancak piyasaya sürülen ürünlerin güvenliği konusundaki sorumluluğu ortadan kaldırmadığını vurguladı. Hem “basitleştirilmiş” bir uygunluk beyanı kapsamında ithal edilen bitmiş ürünler hem de gıda ürünleri için ithal edilen hammaddeler daha sonra teknik düzenlemelerin gerekliliklerine uygunluk açısından tam bir değerlendirmeden geçmelidir. Bu, gıda ürünlerinin oluşturulmasının ve satışının tüm aşamalarında güvenliğini sağlamanın tek yoludur.

ROSTEST, başvuru sahiplerine 353 sayılı Rusya Federasyonu Hükümeti Kararnamesi uyarınca ürünlerin ithalatı, test için numune alma, basitleştirilmiş bir şema kapsamında uygunluk beyanı kaydı konusunda tavsiyede bulunmaya hazırdır.

WhatsApp ŞİMDİ ARA TEKLİF AL